Startpagina   Castellum Driel   Vondsten    Kaarten   Video Limeswegen 

                                               Het castellum bij De Baarskamp!?

De exacte ligging van het castellum bij Driel is nog nooit aangetoond. Dat het er is geweest, is zeer waarschijnlijk. Strategisch gezien was dit een plaats in de rivierdelta, waar meerdere rijnstromen samenvloeiden en men van daaruit het omliggende gebied goed kon beheersen.
Het gebied stroomopwaarts van het dorp (Boven-Driel of tegenwoordig Driel-Oost) is bijzonder rijk aan Romeins-archeologische vondsten. De meest bijzondere aanwijzing is wel het enorme tufstenen scharnierstuk (zie boven bij 'Vondsten'), dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw ter plaatse werd geborgen. Het stuk lag oorspronkelijk in de toegangspoort van het castellum. Onder de vondsten bevinden zich veel zogenaamde 'militaria', bronzen ornamentjes afkomstig van Romeinse uitrustingstukken en paardentuig. Dat wijst duidelijk op militaire activiteiten in het gebied.
We weten dus niet precies waar het castellum exact lag. Het gebied bij De Baarskamp, waar zich een scherpe bocht in het landschap tekent en de oude perceelgrenzen de voormalige stroomdraden heel duidelijk aangeven, lijkt de plaats bij uitstek, maar is nog nooit uitgebreid onderzocht.
 (Tekst en foto van scharniersteen zijn van Kobus van Ingen uit Opheusden)


                  
                                                         
                            Een castellum schets                                                            Tufstenen scharniersteen